­čĹë WordPress CMS Ôם equaltozero.ro
­čĹë WordPress CMS Ôם equaltozero.ro - Agentie site-uri WEB si aplicatii WEB.
(last modified iunie 22, 2023)
de

WordPress CMS

WordPress este un software open-source care poate fi folosit pentru a crea un site frumos, un blog sau o aplica╚Ťie web.

Designuri frumoase, func╚Ťionalit─â╚Ťi puternice ╚Öi libertatea de a construi orice-╚Ťi dore╚Öti. WordPress este deopotriv─â gratuit ╚Öi nepre╚Ťuit ├«n acela╚Öi timp.

De încredere pentru cei mai buni

43% din web folosește WordPress, de la bloguri pentru hobby-uri la cele mai mari site-uri de știri online.

Pentru a func╚Ťiona, WordPress trebuie s─â fie instalat pe un server web, fie ca parte a unui serviciu de g─âzduire pe internet, cum ar fi WordPress.com, fie pe un computer pe care ruleaz─â pachetul software WordPress.org pentru a servi ca gazd─â de re╚Ťea de sine st─ât─âtoare[3].

Funda╚Ťia WordPress de╚Ťine WordPress, proiectul WordPress ╚Öi alte m─ârci comerciale conexe[4].

Teme
Utilizatorii WordPress pot instala ╚Öi selecta teme dintr-o mulltitudine de teme existente. Acestea le permit utilizatorilor s─â schimbe aspectul ╚Öi func╚Ťionalitatea unui site web WordPress f─âr─â a modifica codul de baz─â sau con╚Ťinutul site-ului. Fiecare site web WordPress trebuie sa con╚Ťin─â cel putin o tema. Temele pot fi instalate direct cu ajutorul instrumentului de administrare WordPress „Appearance” din tabloul de bord, sau folderele de teme pot fi copiate direct ├«n directorul de teme.[5] Temele WordPress sunt ├«n general clasificate ├«n dou─â categorii: gratuite ╚Öi premium. Multe teme gratuite sunt listate ├«n directorul de teme WordPress (cunoscut ╚Öi sub numele de depozit), iar temele premium pot fi achizi╚Ťionate de pe pie╚Ťe ╚Öi de la dezvoltatori WordPress individuali. Utilizatorii WordPress pot, de asemenea, s─â creeze ╚Öi s─â dezvolte propriile teme personalizate[6].

Plugin-uri
Arhitectura plugin-urilor WordPress permite utilizatorilor s─â extind─â caracteristicile ╚Öi func╚Ťionalitatea unui site web sau blog. ├Än decembrie 2021, WordPress.org avea 59.756 de plugin-uri disponibile,[7] fiecare dintre acestea oferind func╚Ťii ╚Öi caracteristici personalizate care permit utilizatorilor s─â ├«╚Öi adapteze site-urile la nevoile lor specifice. Cu toate acestea, aceast─â cifr─â nu include plugin-urile premium disponibile (aproximativ 1.500+), care pot s─â nu fie listate ├«n depozitul WordPress.org. Aceste personaliz─âri variaz─â de la optimizarea pentru motoarele de c─âutare (SEO), la portaluri pentru clien╚Ťi utilizate pentru a afi╚Öa informa╚Ťii private utilizatorilor conecta╚Ťi, la sisteme de gestionare a con╚Ťinutului, la func╚Ťii de afi╚Öare a con╚Ťinutului, cum ar fi ad─âugarea de widgeturi ╚Öi bare de navigare. Nu toate pluginurile disponibile sunt ├«ntotdeauna la curent cu actualiz─ârile ╚Öi, prin urmare, este posibil ca acestea s─â nu func╚Ťioneze corespunz─âtor sau s─â nu func╚Ťioneze deloc. Majoritatea pluginurilor sunt disponibile prin intermediul WordPress ├«nsu╚Öi, fie prin desc─ârcarea lor ╚Öi instalarea manual─â a fi╚Öierelor prin FTP, fie prin intermediul tabloului de bord WordPress. Cu toate acestea, mul╚Ťi ter╚Ťi ofer─â pluginuri prin intermediul propriilor site-uri web, multe dintre acestea fiind pachete pl─âtite.

De asemenea, plugin-urile ar putea fi folosite de hackerii care vizează site-ul care utilizează WordPress, deoarece hackerii ar putea exploata bug-urile din plugin-urile WordPress în sine în loc să exploateze bug-urile din WordPress [8].

Istoric
b2\cafelog, mai cunoscut sub numele mai simplu de b2 sau cafelog, este precursorul WordPress.[9] S-a estimat c─â b2\cafelog s-a folosit pentru cca. 2.000 bloguri din mai 2003.[10] Era scris ├«n PHP pentru a fi folosit cu MySQL, de c─âtre Michel Valdrighi, care este acum un dezvoltator activ la WordPress. De╚Öi WordPress este succesorul oficial, mai exist─â un proiect activ ├«n prezent bazat pe aceea╚Öi surs─â ini╚Ťial─â, b2evolution.[11]

WordPress a ap─ârut pentru prima dat─â ├«n 2003, ca un efort combinat a lui Matt Mullenweg ╚Öi Mike Little, pentru a crea o deriva╚Ťie a lui b2.[12] Numele WordPress a fost sugerat de Christine Selleck, un prieten a lui Mullenweg.[13][14]

├Än 2004 termenii licen╚Ťei pentru rivalul Movable Type au fost modifica╚Ťi de Six Apart, ╚Öi mul╚Ťi dintre utilizatorii acestui sistem s-au mutat c─âtre WordPress ÔÇô determin├ónd o cre╚Ötere accentuat─â ╚Öi continu─â a popularit─â╚Ťii WordPress.[15][16]

În 2007 WordPress a câștigat unul din premiile Packt Open Source CMS Award.

Sursa: wikipedia

Default views: 215Social views: 0