👉 WordPress CMS ➜ equaltozero.ro
👉 WordPress CMS ➜ equaltozero.ro - Agentie site-uri WEB si aplicatii WEB.
(last modified iunie 22, 2023)
de

WordPress CMS

WordPress este un software open-source care poate fi folosit pentru a crea un site frumos, un blog sau o aplicație web.

Designuri frumoase, funcționalități puternice și libertatea de a construi orice-ți dorești. WordPress este deopotrivă gratuit și neprețuit în același timp.

De încredere pentru cei mai buni

43% din web folosește WordPress, de la bloguri pentru hobby-uri la cele mai mari site-uri de știri online.

Pentru a funcționa, WordPress trebuie să fie instalat pe un server web, fie ca parte a unui serviciu de găzduire pe internet, cum ar fi WordPress.com, fie pe un computer pe care rulează pachetul software WordPress.org pentru a servi ca gazdă de rețea de sine stătătoare[3].

Fundația WordPress deține WordPress, proiectul WordPress și alte mărci comerciale conexe[4].

Teme
Utilizatorii WordPress pot instala și selecta teme dintr-o mulltitudine de teme existente. Acestea le permit utilizatorilor să schimbe aspectul și funcționalitatea unui site web WordPress fără a modifica codul de bază sau conținutul site-ului. Fiecare site web WordPress trebuie sa conțină cel putin o tema. Temele pot fi instalate direct cu ajutorul instrumentului de administrare WordPress „Appearance” din tabloul de bord, sau folderele de teme pot fi copiate direct în directorul de teme.[5] Temele WordPress sunt în general clasificate în două categorii: gratuite și premium. Multe teme gratuite sunt listate în directorul de teme WordPress (cunoscut și sub numele de depozit), iar temele premium pot fi achiziționate de pe piețe și de la dezvoltatori WordPress individuali. Utilizatorii WordPress pot, de asemenea, să creeze și să dezvolte propriile teme personalizate[6].

Plugin-uri
Arhitectura plugin-urilor WordPress permite utilizatorilor să extindă caracteristicile și funcționalitatea unui site web sau blog. În decembrie 2021, WordPress.org avea 59.756 de plugin-uri disponibile,[7] fiecare dintre acestea oferind funcții și caracteristici personalizate care permit utilizatorilor să își adapteze site-urile la nevoile lor specifice. Cu toate acestea, această cifră nu include plugin-urile premium disponibile (aproximativ 1.500+), care pot să nu fie listate în depozitul WordPress.org. Aceste personalizări variază de la optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), la portaluri pentru clienți utilizate pentru a afișa informații private utilizatorilor conectați, la sisteme de gestionare a conținutului, la funcții de afișare a conținutului, cum ar fi adăugarea de widgeturi și bare de navigare. Nu toate pluginurile disponibile sunt întotdeauna la curent cu actualizările și, prin urmare, este posibil ca acestea să nu funcționeze corespunzător sau să nu funcționeze deloc. Majoritatea pluginurilor sunt disponibile prin intermediul WordPress însuși, fie prin descărcarea lor și instalarea manuală a fișierelor prin FTP, fie prin intermediul tabloului de bord WordPress. Cu toate acestea, mulți terți oferă pluginuri prin intermediul propriilor site-uri web, multe dintre acestea fiind pachete plătite.

De asemenea, plugin-urile ar putea fi folosite de hackerii care vizează site-ul care utilizează WordPress, deoarece hackerii ar putea exploata bug-urile din plugin-urile WordPress în sine în loc să exploateze bug-urile din WordPress [8].

Istoric
b2\cafelog, mai cunoscut sub numele mai simplu de b2 sau cafelog, este precursorul WordPress.[9] S-a estimat că b2\cafelog s-a folosit pentru cca. 2.000 bloguri din mai 2003.[10] Era scris în PHP pentru a fi folosit cu MySQL, de către Michel Valdrighi, care este acum un dezvoltator activ la WordPress. Deși WordPress este succesorul oficial, mai există un proiect activ în prezent bazat pe aceeași sursă inițială, b2evolution.[11]

WordPress a apărut pentru prima dată în 2003, ca un efort combinat a lui Matt Mullenweg și Mike Little, pentru a crea o derivație a lui b2.[12] Numele WordPress a fost sugerat de Christine Selleck, un prieten a lui Mullenweg.[13][14]

În 2004 termenii licenței pentru rivalul Movable Type au fost modificați de Six Apart, și mulți dintre utilizatorii acestui sistem s-au mutat către WordPress – determinând o creștere accentuată și continuă a popularității WordPress.[15][16]

În 2007 WordPress a câștigat unul din premiile Packt Open Source CMS Award.

Sursa: wikipedia

Default views: 311Social views: 0