­čĹë JS, jQuery, Ajax Ôם equaltozero.ro
­čĹë JS, jQuery, Ajax Ôם equaltozero.ro - Agentie site-uri WEB si aplicatii WEB.
(last modified iunie 22, 2023)
de

JS, jQuery, Ajax

JavaScript (JS) este un limbaj de programare orientat obiect bazat pe conceptul prototipurilor.[8] Este folosit mai ales pentru introducerea unor func╚Ťionalit─â╚Ťi ├«n paginile web, codul JavaScript din aceste pagini fiind rulat de c─âtre browser. Limbajul este binecunoscut pentru folosirea sa ├«n construirea siteurilor web, dar este folosit ╚Öi pentru accesul la obiecte ├«ncapsulate (embedded objects) ├«n alte aplica╚Ťii. A fost dezvoltat ini╚Ťial de c─âtre Brendan Eich de la Netscape Communications Corporation sub numele de Mocha, apoi LiveScript, ╚Öi denumit ├«n final JavaScript.

├Än ciuda numelui ╚Öi a unor similarit─â╚Ťi ├«n sintax─â, ├«ntre JavaScript ╚Öi limbajul Java nu exist─â nicio leg─âtur─â. Ca ╚Öi Java, JavaScript are o sintax─â apropiat─â de cea a limbajului C, dar are mai multe ├«n comun cu limbajul Self dec├ót cu Java.

P├ón─â la ├«nceputul lui 2005, ultima versiune existent─â a fost JavaScript 1.5, care corespunde cu Edi╚Ťia a 3-a a ECMA-262, ECMAScript, cu alte cuvinte, o edi╚Ťie standardizat─â de JavaScript. Versiunile de Mozilla ├«ncep├ónd cu 1.8 Beta 1 au avut suport pentru E4X, care este o extensie a limbajului care are de a face cu XML, definit ├«n standardul ECMA-357. Versiunea curent─â de Mozilla, 1.8.1 (pe care sunt construite Firefox ╚Öi Thunderbird versiunile 2.0) suport─â JavaScript versiunea 1.7.

Java, JavaScript și JScript

Schimbarea numelui din LiveScript ├«n JavaScript s-a f─âcut cam ├«n acela╚Öi timp ├«n care Netscape ├«ncorpora suport pentru tehnologia Java ├«n browserul web Netscape Navigator.

Microsoft a implementat limbajul JavaScript sub numele de JScript, cu o serie de modific─âri ╚Öi extensii fa╚Ť─â de implementarea Netscape. Pe platforma Windows, JScript este unul din limbajele executabile de c─âtre Windows Script ╚Öi, deci, poate fi folosit pentru scriptarea aplica╚Ťiilor ce suport─â Windows Script, de exemplu Internet Explorer, sau chiar sistemul de operare Windows.

Asocia╚Ťia ECMA a standardizat limbajul JavaScript/JScript sub numele ECMAScript (standardul ECMA-262)

Utilizare

Cea mai des ├«nt├ólnit─â utilizare a JavaScript este ├«n scriptarea paginilor web. Programatorii web pot ├«ngloba ├«n paginile HTML script-uri pentru diverse activit─â╚Ťi cum ar fi verificarea datelor introduse de utilizatori sau crearea de meniuri ╚Öi alte efecte animate.

Browserele re╚Ťin ├«n memorie o reprezentare a unei pagini web sub forma unui arbore de obiecte ╚Öi pun la dispozi╚Ťie aceste obiecte script-urilor JavaScript, care le pot citi ╚Öi manipula. Arborele de obiecte poart─â numele de Document Object Model sau DOM. Exist─â un standard W3C pentru DOM-ul pe care trebuie s─â ├«l pun─â la dispozi╚Ťie un browser, ceea ce ofer─â premiza scrierii de script-uri portabile, care s─â func╚Ťioneze pe toate browserele. ├Än practic─â, ├«ns─â, standardul W3C pentru DOM este incomplet implementat. De╚Öi tendin╚Ťa browserelor este de a se alinia standardului W3C, unele din acestea ├«nc─â prezint─â incompatibilit─â╚Ťi majore, cum este cazul Internet Explorer.

O tehnic─â de construire a paginilor web tot mai ├«nt├ólnit─â ├«n ultimul timp este AJAX, abreviere de la ÔÇ×Asynchronous JavaScript and XMLÔÇŁ. Aceast─â tehnic─â const─â ├«n executarea de cereri HTTP ├«n fundal, f─âr─â a re├«nc─ârca toat─â pagina web, ╚Öi actualizarea numai anumitor por╚Ťiuni ale paginii prin manipularea DOM-ului paginii. Tehnica AJAX permite construirea unor interfe╚Ťe web cu timp de r─âspuns mic, ├«ntruc├«t opera╚Ťia (costisitoare ca timp) de ├«nc─ârcare a unei pagini HTML complete este ├«n mare parte eliminat─â. JavaScript este cu adev─ârat un limbaj dinamic. Rar este necesar s─â utiliza╚Ťi operatorul de evaluare pentru lucruri de genul acesta, pentru c─â, practic, pute╚Ťi scrie orice dori╚Ťi, dac─â sintaxa este corect─â ╚Öi dac─â ceea ce a╚Ťi scris nu exist─â, ve╚Ťi primi o eroare de execu╚Ťie.[9]

Sursa: wikipedia


jQuery este o platform─â de dezvoltare JavaScript, conceput─â pentru a u╚Öura ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťi procese precum traversarea arborelui DOM ├«n HTML,[2] managementul inter-browser al evenimentelor, anima╚Ťii ╚Öi cereri tip AJAX. jQuery a fost g├óndit s─â fie c├ót mai mic posibil, disponibil ├«n toate versiunile de browsere importante existente, ╚Öi s─â respecte filosofia „Unobtrusive JavaScript„. Biblioteca a fost lansat─â in 2006 de c─âtre John Resig [3].

Caracteristici

jQuery se poate folosi pentru a rezolva urm─âtoarele probleme specifice program─ârii web:

 • selec╚Ťii de elemente ├«n arborele DOM folosind propriul motor de selec╚Ťii open source Sizzle, un proiect n─âscut din jQuery [4]
 • parcurgere ╚Öi modificarea arborelui DOM (incluz├ónd suport pentru selectori CSS 3 ╚Öi XPath simpli)
 • ├«nregistrarea ╚Öi modificarea evenimentelor din browser
 • manipularea elementelor CSS
 • efecte ╚Öi anima╚Ťii
 • cereri tip AJAX
 • extensii ( vezi mai jos )
 • utilit─âti – versiunea browser-ului, func╚Ťia each.

„Hello world” ├«n jQuery

Cunoscutul program „Hello world” ├«n jQuery.

$(document).ready(function(){
  $('body').html('Hello world!');
});

Extensii

Plugin-urile sau extensiile sunt unele dintre cele mai interesante aspecte ale jQuery. Arhitectura sa permite programatorilor s─â dezvolte subaplica╚Ťii bazate ├«n biblioteca principal─â care extind func╚Ťiile de baz─â jQuery cu func╚Ťii specifice plugin-ului. ├Än acest fel biblioteca principal─â poate ocupa foarte pu╚Ťin spa╚Ťiu, iar extensiile necesare ├«n anumite pagini web pot fi ├«ncarcate la cerere, doar c├ónd este nevoie de ele. Exist─â un set de extensii principal numit jQuery UI( jQuery User Interface) [5]. jQuery UI ofera un set de extensii pentru interactivitate de baz─â, efecte mai complexe dec├ót cele din biblioteca de baz─â ╚Öi teme de culori. Avantajul jQuery UI fa╚Ť─â de alte extensii este c─â dezvoltarea ╚Öi testarea acestor componente se face ├«n paralel cu dezvoltarea bibliotecii principale, minimiz├ónd riscul de incompatibilitate.

Orice programator poate crea o extensie ╚Öi jQuery ofer─â publicare ├«n catalogul de pe pagina proiectului ├«n diversele categorii disponibile [6].

Sursa: wikipedia

Ajax (sau AJAX), prescurtare pentru Asynchronous JavaScript and XML, este o tehnic─â de programare pentru crearea de aplica╚Ťii web interactive. Inten╚Ťia este s─â fac─â paginile web s─â devin─â mai rapide ╚Öi deci mai acceptate, prin schimbul ├«n fundal al unor cantit─â╚Ťi mici de date cu serverul, astfel ├«nc├ót s─â nu fie nevoie ca pagina s─â fie re├«nc─ârcat─â la fiecare ac╚Ťiune a utilizatorului. Aceasta are ca scop cre╚Öterea interactivit─â╚Ťii, vitezei ╚Öi u╚Öurin╚Ťei ├«n utilizare a aplica╚Ťiilor web.

Ajax nu este o tehnologie ├«n sine. Termenul este folosit pentru definirea aplica╚Ťiilor web ce folosesc un ansamblu de tehnologii:

 • HTML sau XHTML pentru structura semantic─â a informa╚Ťiilor;
 • CSS pentru prezentarea informa╚Ťiilor;
 • Javascript pentru interactivitate, pentru procesarea informa╚Ťiilor prezentate;
 • Obiectul XMLHttpRequest pentru schimbul ╚Öi manipularea informa╚Ťiilor ├«ntr-o manier─â asincron─â cu server-ul web;
 • XML este folosit de obicei pentru transferarea datelor ├«ntre server ╚Öi client, de╚Öi orice format func╚Ťioneaz─â, inclusiv HTML preformatat, text simplu etc.

Sursa: wikipedia

Default views: 258Social views: 0