👉 Git  ➜ equaltozero.ro
👉 Git  ➜ equaltozero.ro - Agentie site-uri WEB si aplicatii WEB.
(last modified iunie 22, 2023)
de

Git 

Git este un sistem version control care rulează pe majoritatea platformelor, inclusiv Linux, POSIX, Windows și OS X. Ca și Mercurial, Git este un sistem distribuit și nu întreține o bază de date comună. Este folosit în echipe de dezvoltare mari, în care membrii echipei acționează oarecum independent și sunt răspândiți pe o arie geografică mare.

Git este dezvoltat și întreținut de Junio Hamano, fiind publicat sub licență GPL și este considerat software liber.

Dintre proiectele majore care folosesc Git amintim Amarok[3][4]Android[5]Arch LinuxBtrfs[6]Debian[7]DragonFly BSD[8]Eclipse[9]FedoraFFmpeg [10]GIMP[11]GNOME[12][13]GTK+[14]Hurd[15]Linux kernelLinux Mint[16][17]openSUSE[18]Perl[19]phpBB[20]Qt[21]rsync[22]Ruby on Rails[23]Samba[24].

Istorie

Dezvoltarea Git a început după ce mai mulți developeri ai nucleului Linux au ales să renunțe la sistemul de revision control proprietar BitKeeper.[25] Posibilitatea de a utiliza BitKeeper gratuit a fost retrasă după ce titularul drepturilor de autor a afirmat că Andrew Tridgell a încălcat licența BitKeeper prin acțiunile sale de inginerie inversă. La conferința Linux.Conf.Au 2005, Tridgell a demonstrat în timpul discursului său că procesul de inginerie inversă pe care l-a folosit a fost pur și simplu o sesiune telnet pe portul corespunzător al serverului BitKeeper și rularea comenzii help pe server.[26]

Controversa a dus la o renunțarea rapidă la sistemul BitKeeper care a fost înlocuit cu un nou sistem intitulat Git construit special pentru scopul de revision control în cadrul proiectului Linux kernel. Dezvoltarea noului sistem a fost începută de Linus Torvalds în 3 aprilie 2005[27] pentru a fi anunțat câteva zile mai târziu (aprilie 6) pe lista de email a proiectului Linux kernel[28]. O zi mai târziu, noul sistem a început să fie folosit pentru dezvoltarea actuală de cod pentru proiectul Git.[27] Primele operații merge a avut loc pe data de 18 aprilie.[29] În data de 16 iunie, versiunea 2.6.12 Linux kernel a fost pusă în Git[30] care continuă și în ziua de azi să fie sistemul revision control folosit de proiectul Linux kernel.

Tot în această perioadă, și tot cu scopul de a înlocui BitKeeper, a fost creat sistemul Mercurial.

Sursa: wikipedia

Default views: 228Social views: 0